dissabte, 12 de gener de 2013

Cal·ligrames


Preferiu un format diferent del treball amb l’ordinador per visualitzar el poema que us ha agradat?

Perfecte!  Una bona opció és fer cal·ligrames. 

Liceo Academia Iquique, Xile, 5º B, any 2004
Un cal·ligrama és un tipus de poema visual. És un text, de vegades tan sols una frase o paraula, generalment poètic, en què s'utilitza la disposició de les paraules, la tipografia o la caŀligrafia per tal de representar el contingut del poema, de manera que si el poema parla de la lluna, el cal·ligrama recollirà d’alguna manera la seva forma.


Decàleg de com fer un cal·ligrama

1.  Visualitzeu imatges. Posa la paraula cal·ligrames a Google i en veuràs un munt. Fitxa’t en com n’estan fets, com la imatge té a veure amb el text del poema.
2. Trieu el vostre poema.
3. Els poemes seleccionats els llegim amb l’entonació adequada, així ens adonarem que els poemes expressen sentiments. Busquem el significat de les paraules que no entenem.
4.  Decidim quin dibuix farem a partir del poema que hem seleccionat.
5. Si preferiu triar el tema i després buscar un poema també ho podeu fer. Per exemple, poseu “poemes pau” a Google i podreu trobar enllaços interessants.
6.  Feu a llapis el perfil del dibuix.
7.  Tingueu paciència i torneu-lo a repetir, si cal. Tingueu cura que el dibuix estigui ben repartit en l’espai.
8.  Quan el dibuix estigui acabat escriviu el text al voltant del perfil.
9.   Podeu utilitzar colors.
10.Pengem el recull de cal·ligrames al blog. Ensenyem les nostres produccions. Contemplem les produccions dels companys. 


Recordeu que disposeu de 6 sessions de treball per elaborar-lo. El treball és individual. Quan el tingueu fet, el penjarem al blog, farem una presentació a l’aula i gaudirem tots plegats de la poesia i de les imatges.Bona feina!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada